Ebeveynler, yavrularını kucaklarına aldıktan itibaren bebekleriyle ilgili pek çok sıkıntıyla karşı karşıya kalabilmekte ve bazen bu durumun neden kaynaklandığı ve ne yapmaları gerektiğini bilememektedir. 2 aylık bebek kakasını yapamıyor sorunu da bunlardan biridir.
Özellikle bebeklerin kakalarını yaparken zorlanmaları ve bu nedenle de huzursuz ve hırçın olmakla birlikte ağlamaları, en çok karşılaşılan sorunlardan biri olurken, buna neden olan durum ise bebeklerin kabızlık problemi yaşamasıdır.
Bebeklerin kaka yapma sıklığında azalma yaşanması ile anlaşılabilen bu kabızlık, bebeklerin kakalarını yaptıklarında bezlerinde sert ve topak bir şekle bürünmüş, kötü kokan ve kuru bir kakayla karşılaşan ebeveynler, bebeklerinin kaka yapamaması ve çok zorlanması durumunda bunun nedeninin kabızlık olduğunu bilmelidir.
Özellikle bebeklerin kakalarını uzun süre yapamaması ve yapmakta zorlanması yani kabızlık durumu, karın bölgelerinde şişliğe, huzursuzluğa, kaka yapmaya çalışırken ağlamaya neden olmaktadır. Bu kabızlığa neden olabilecek pek çok durum olduğu için, bu kabızlığın kısa sürede geçmemesi halinde ebeveynlerin bir doktordan yardım alması gerekmektedir. 2 aylık bebeklerde sık karşılaşılabilen bu durumun ebeveynler tarafından iyi şekilde yönetilmesi sorunu kolayca çözüme kavuşturabilmektedir.
2 Aylık Bebek Kakasını Yapamıyor Ne Yapmalıyım?
2 aylık bebek kakasını yapamıyor ne yapmalıyım? Sorusu, özellikle ebeveynlerin bebekleri hakkında en çok araştırdığı ve merak ettiği konulardan biridir. Bebeklerin en sık yaşadığı problemlerden biri olan kabızlık, bebeklerin kaka yaparken zorlanmasına ve bu nedenle olması gerektiğinden daha az sıklıkta kaka yapabilmelerine neden olmaktadır. 2 aylık bebeklerde de çok sık gözlenen bu sorun için uygulanabilecek etkili çözümler bulunmaktadır.
2 aylık bebeğin kaka yapması için ne yapılır? Sorusuna yanıt olarak; 2 aylık bir bebekte yaşanan kabızlık problemi için en etkili yöntemlerden biri, bebeklerin karın bölgesine basit ve narin hareketlerle masaj yapmaktır. Bebeklerin göbek deliğine elinizi nazikçe yerleştirerek saat yönünde ve saat yönünün tersinde narince elinizi hareket ettirmek, bebeklerin kakalarının bağırsakta ilerleyebilmesine neden olmakta ve bu sayede hem bebekler huzursuzluktan kurtulup rahatlarken hem de daha kolay kakalarını yapabilmektedirler.
Bunun yanı sıra kabızlık problemi yaşayan 2 aylık bebeklerin huzursuzluğunu gidererek rahatlatabilmenin bir diğer yolu ise bebeğin bacaklarını bisiklet pedalı çevirir gibi hareket ettirmektir. Bu hareket bebeklerin karın ve popo bölgesini harekete geçirdiği için kakalarının hareketleri kolaylaşmakta ve bu sayede bebekler kakalarını yapabilmektedir. Bunların yanı sıra diğer etkili çözüm yöntemleri ise şunlardır;
- Bebeğin daha çok sıvı almasını sağlayarak kabızlığı önlemek ve oluşan kabızlığı sonlandırmak
- Sıcak banyo yaptırmak
- Göbek bölgesine ve popo bölgesine pişik kremi sürmek
- Gliserin fitili uygulamak
- Bebeğinizin göbeğine masaj yapmak
- Bebeğinizin bacaklarını ileri geri hareket ettirmek
- Doktor kontrolünde bebeğiniz için ilaç tedavisi uygulamak
2 Aylık Bebek Kaka Sıklığı
2 aylık bebek kaka sıklığı, ebeveynler tarafından oldukça merak edilmektedir. Öncelikle bu sıklık, bebekten bebeğe değişiklik gösterse de 2 aylık bebekler genellikle günde ortalama 1 ile 3 arası kaka yapmakta ancak bu sıklık bazı bebeklerde gün içerisinde 5’e kadar çıkabildiği gibi özellikle kabızlık gibi durumlarda bu kaka sıklığı 2-3 günde bir veya günde bir olarak da gözlemlenebilmektedir.
Ebeveynlerin özellikle bebeklerinin kaka yapma sıklığı konusunda normalden fazla veya normal az olması durumunda mutlaka doktora başvurmaları ve bebeklerinde herhangi bir sindirim sistemi rahatsızlığı olup olmadığını kontrol ettirmeleri gerekmektedir.
Özellikle bebeği kabızlık problemi yaşayan kişiler, 2 aylık bebeklerinin kaka sıklığını takip etmeli ve bu sıklığa ulaşamayan ve kaka sıklığı az olan bebekleri için öncelikle doktor ile iletişime geçerek ardından bebeklerinin daha rahat kaka yapabilecekleri yöntemleri uygulaması gerekmektedir.