18. Hafta Hamilelik | Onsekizinci Hafta Gebelik Belirtileri

İçindekiler

Bebeğiniz hamileliğin 18. haftası boyunca güvenli bir şekilde anne rahminde gelişimine devam etmektedir. Bu haftadan itibaren vücudunuzun ağırlık merkezinde bir kayma meydana gelebilir çünkü kilo artışı ve karın büyümesi yaşanacaktır. Bu yüzden kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz ve bazı ağrılarınız olabilir. Bu dönemde rahminizin büyümesiyle beraber duruş şeklinizde değişiklikler yapmanız gerekecektir aksi takdirde hareket kabiliyetiniz kısıtlanabilir. Serbest kan akışını engellememek için sırt üstü yatmaktan vazgeçin. Çünkü bu yatış pozisyonu rahme basınç yapabilir ve kan basıncınız düşebilir. Bu da bazı sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olur.

Hamileliğin 18. Haftasında vücutta yaşanan değişimler

Bu dönemde aslında vücutta pek fazla bir değişiklik gözlemlenmez fakat karnınızdaki büyüme fark edilir. 3 ya da 6 kilo alabileceğiniz bu dönemde karın bölgeniz daha dolgun hale gelebilir. Dolaşım sistemi ile alakalı bazı belirtiler genellikle bu dönemde meydana gelir. Göbek çatlaklarının meydana gelebileceği bu dönemde rahmin büyümesiyle beraber cilt gerilmeye başlar. Bu yüzden çatlak oluşmaması ya da az miktarda oluşması için doktorunuza başvurabilirsiniz. 18. hafta hamilelik belirtileri daha çok vücudun dış görünüşünde ve ruh halinizde olan değişikliklerle alakalıdır. Kendinizi daha enerjik ve motive hissettiğiniz bu dönemde karın bölgenizin büyümesiyle beraber cilt sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Cilt çatlakları genellikle bu dönemde ortaya çıkar çünkü rahim iyice büyür. Bu yüzden doktorunuza danışarak çatlaklar için tedavi ya da ön tedavi isteyebilirsiniz.

  1. Ayakların şişmesi
  2. Ellerin şişmesi
  3. Bacaklarda kramp
  4. Düşük kan basıncı
  5. Sırt ağrıları
  6. Varis
  7. Burun kanaması
18. hafta hamilelik
18. Hafta Hamilelik | Onsekizinci Hafta Gebelik Belirtileri 1

Hamileliğin 18. Haftasında beslenme

18. hafta hamilelikte beslenme önceki haftalarda olduğu gibi sağlıklı gıdaları tüketerek devam etmelidir. Anne daha çok lifli gıdalar ve protein tüketimine özen göstermelidir. Bu haftalarda da su tüketimi çok önemli olup özellikle kabızlık gibi rahatsızlıkların yaşanmaması için gereklidir. Çorba, meyve, zeytin gibi yararlı besinlerle beraber tam buğday unlu makarna ve kepekli makarna da tüketilebilir. Karbonhidratlarınızı daha yararlı olanlarından seçerseniz bu süreçte hem kendi hem de bebeğinizin sağlığına yarar sağlarsınız. Tabii ki bu dönemde de canınız bazı besinleri çekebilir bu yüzden ölçülü bir şekilde canınızın çektiği yemekleri yemenizde sakınca yoktur. Ancak yemek miktarını artırmamaya özen gösterin aksi takdirde artan kiloyla beraber hareket kabiliyetinizde daha fazla kısıtlanma yaşayabilirsiniz.

Hamileliğin 18. Haftasında bebeğinizde meydana gelen değişimler

Yüz ifadesinin bu hafta oluşmaya başladığı bebeğiniz artık insan şeklini almaya başlar. 18. Hafta hamilelikte bebek değişimleri genellikle bebeğin fiziksel özellikleriyle ilgilidir.

  1. Bebeklerin kaş ve kirpikleri uzar/belirginleşir
  2. Vücudunun geri kalanı görülebilir hale gelir ve uzuvları büyür
  3. Bebeğin kemikleri sertleşmeye başlar
  4. Bebeklerin iç kulak kısmında bulunan kemik yapılarında sertleşme olur ve bebeğin duyma kabiliyeti gelişir
  5. Bebek bu dönemde bazı seslere karşı tepki verebilir
  6. Ellerini kavuşturabilir ve parmaklarını kullanarak yumru yapabilir
  7. Hareketleri daha belirginleşir ve gelişim gösterir
  8. Yağ tabakası olan miyelin sinirleri kaplamaya başlar
  9. Vücuda beyinden gelen mesajlar ulaşır ve gerekli tepkiler verili
  10. Oksijen plasentadan gelmeye devam etse de ciğerleri oldukça gelişir
  11. Büyüme atağı gittikçe yavaşlar
  12. Uzuvlarını kullanarak bükme ve hareket ettirme gibi eylemleri yapar
  13. Fallop tüpleri ve rahmi doğru pozisyona gelir ancak bu bebeğinizin cinsiyeti kız ise mümkün olur
  14. Bu haftanın sonunda yaklaşık olarak 150 gr olabilen bebeğin boy uzunluğu da 12 ve 14 cm arasında değişim gösterir

Resimlerin Kaynağı: https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/18-weeks-pregnant

İlgili İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir