16 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İçindekiler

16 aylık bebek gelişimi

16 aylık bebek gelişimi döneminde olan bebeğiniz geçen aylara göre çok daha hareketli ve kıpır kıpırdır. Bebeğiniz olaylar karşısında tepki göstermekte ve sizi şaşırtacak hareketler sergilemektedir.

Eskiden gün içerisinde birden fazla uyuyan bebeğiniz, bu alışkanlığını değiştirecek ve günde bir kez uyumaya başlayacaktır. Ancak bu geçiş döneminde biraz huysuz olabilir.

16 Aylık Bebek Gelişimi: Kahvaltısı

16 aylık bebeklerin gelişimi döneminde olan bebeğinizin kahvaltısı oldukça önemlidir. Birçok besinden yiyebilen bebek için doğru gıdalar seçilmeli ve sağlıklı beslenmesine yardımcı olunmalıdır. Bebeğin yiyebileceği gıdalar güzel ve ilgi çekici bir halde bebeğe sunulabilir.

Bebek bu dönemde yumurta, peynir, pekmez, domates, salatalık, zeytini rahatlıkla tüketebilir. Sabah kahvaltısında bebeğinize hazırlayabileceğiniz peynirli omletin üstüne salatalık ve zeytinle yapılan süsleme, bebeğinizin hem ilgisini çekmesini hem de uzun süre tok kalmasını sağlayacaktır. Bunların haricinde havuçlu yumurta ve menemen de bebeğin ilgisini çeken gıdalar arasında yer almaktadır.

16 Aylık Bebek Gelişimi: Beslenmesi

İlk aylardaki gibi hızlı büyümeyen bebeğinizin iştahı azalmış olabilir. Bunun için endişe etmemeli ve bebeğinizi bu konuda sıkboğaz etmemelisiniz. Besin maddelerini bebeğin boğulmasına yol açmayacak şekilde doğramalısınız. Doğradığınız meyveleri bebeğin önüne koyarak çatalla kendinin yemesine izin verebilirsiniz.

Kendi başına yaptığı bu faaliyet onu mutlu edecek ve yemeğe olan ilgisini arttıracaktır. Bebek aile sofrasında 4 temel grup besini alabilir. Yani bebeğiniz sizinle beraber mama sandalyesine oturarak çorbasını ve ana yemeğini yiyebilir.

16 aylık bebek gelişimi döneminde olan bebeğiniz için sofra alışkanlığı kazandırmalı ve bunu istikrarlı bir şekilde devam ettirmelisiniz.

16 Aylık Bebek Gelişimi: Aşıları

16 aylık bebek gelişim döneminde olan bebeğe yapılması gereken herhangi bir aşısı yoktur.

16 Aylık Bebek Gelişimi: Kilosu

16 aylık bebeğin gelişimi döneminde bulunan kız çocuğunun 7,7- 13 kilogram ağırlığı arasında değişirken, erkek çocuğunun kilosu 8,1-13,5 kilogram aralığındadır.

16 aylık bebek boy kilosu
16 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler 1

16 Aylık Bebek Gelişimi: Neler Yapar?

  • Artık bebeğiniz biberonu bırakmış, bardaktan veya fincandan içiyor olabilir. 15 aylık bebek gelişimi döneminde olan bebeğiniz, kendi kendini beslemeye çalışabilir. Yiyecekleri parmağıyla ağzına götürebilir ve kaşık kullanabilir.
  • Bebeğinize bu dönemde diş fırçalamayı öğretebilirsiniz. Bunu tek başına yapabilir ve bu sayede rutin bir alışkanlık kazanmış olur.
  • Kâğıt üzerinde karalama yapabilir.
  • Eline aldığı nesneleri uzağa fırlatabilir.
  • 6 ya da daha fazla sayıda sözcük kullanır.
  • Ayağıyla topa vurabilir, koşabilir, tırmanabilir.
  • Kum ve su ile oynayarak vakit geçirebilir.
  • Televizyon izlemekten hoşlanır.
  • Kitapların içinde olan resimleri anlayabilir.
  • Çevresinde gördüğü insanları taklit edebilir.
  • Müzikte dans eder ve zıplamaya çalışır.
  • İhtiyaçlarını anlatmaya çalışır veya işaretle gösterir.
  • Yürürken sendeleyebilir ve merdivenleri çıkarken sizden yardım isteyebilir.
  • Büyüklerle oyun oynamaktan hoşlanır.
  • Küçük oyunları sizinle beraber oynamak ister.

16 Aylık Bebek Gelişimi: Boyu

16 aylık bebeğin gelişimi dönemindeki bir kız çocuğunun boyu 68-84 santimetre aralığındadır. Erkek çocuğunun ise 71-86 santimetre aralığında değişmektedir.

16 Aylık Bebek Gelişimi: Neler Yer?

Bebek bu dönemde evde pişen veya hazırlanan bütün gıdaları tüketebilir. Bu konuda annelerin dikkatli davranması ve bebeğin dengeli bir şekilde beslenmesini sağlaması çocuk gelişimi için çok önemlidir.

16 aylık bebek gelişimi bünyesinde olan bebeğiniz için yeni tatlar ve lezzetler yapabilirsiniz. Bu bebeğinizin hem ilgisini çekecek hem de sağlıklı besinleri zevkli bir şekilde yemesini sağlayacaktır. Örneğin et yemeklerinden hoşlanmayan bebeğiniz için küçük süslemeler yaparak, yemeği ilgisini çekebilecek bir hale getirebilirsiniz. Yemeklerini kendisinin yemesine müsaade etmenizde bebeğinizin iştahının artmasına yardımcı olacaktır. Birçok gıdayı tüketebilen bebeğiniz için birçok alternatif hazırlayabilir ve sunabilirsiniz.

16 Aylık Bebek Gelişimi: Bakımı

Bu ay içerisinde bebek bazı seslerden rahatsız olabilir. Rahatsız olduğu seslerden kulaklarını kapatarak korunabileceğini öğretebilirsiniz. Böylece bebeğiniz seslerden korkmaz ve rahatsızlık duyduğu sesi nasıl engelleyebileceğini öğrenir.

16. Ayda algısı hızla gelişmeye devam ediyor ve boya kalemleri ile resim çizileceğini öğrenmeye başlıyor. Bebeğiniz ile birlikte boya kalemleri ile resimler çizebilirsiniz.

Bu aylarda bebeğiniz sınırlarınızı zorlamaya başlayacaktır. Yanlış yaptığı bir harekette ona gülerseniz her ne kadar ardından bunu yapmamalısın deseniz de yaptığının doğru olduğunu düşünüz bir nevi kafasını karıştırırsınız.

Yapılmaması gereken bir hareketi yaptığında veya ellenmemesi gerek bir eşyayı ellediğinde bağırmadan sakince onu ellememelisin veya onu yapmamalısın demeniz yeterlidir. Çocuğunuzu kısıtlayacak ve yönlendirecek kelimeler kullanabilirsiniz.

Sadece birkaç güzel ve mantıklı kural koyarak onlara bağlı kalmalısınız.

Eğer kurallara uymazsa çocuğunuzu durdurarak onu yapmaması gerektiğini ve nedenini basit cümleler ile anlatın. Kesinlikle ceza vermeyin.

Bunun yerine yönlendirme ve öğretme yardımı ile daha da kolay aynı zamanda hızlı öğrenecektir. Bu aylarda çocuğunuz mama sandalyesi ve araba koltuğuna oturmak istemeyecektir.

Bunun yerine koşmayı, tırmanmayı isteyecektir bunun için oturmayı daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. Örneğin çevresine ilgisini çeken ve onu meşgul edebilen çeşitli oyuncaklar asın.

İlgili İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir