14. Hafta gebelik değişiklikler, aşağıdakiler gibi çeşitli şekillerde gerçekleşebilir:
- Geliştirilmiş enerji
- Değişen benler veya yeni benlerin varlığı
- Kilo almak
- Artan idrar sıklığı, bulantı ve kusma
- Göğüs büyümesi
- İştah artışı
- Varisli damarlar
- Burun tıkanıklığı
İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) riskinin hamilelik boyunca arttığının farkında olun, bu nedenle belirtileriniz sadece hamilelikten kaynaklanmıyorsa ve bir enfeksiyondan şüpheleniyorsanız, tedavi hakkında bir sağlık uzmanıyla konuşun.
14 haftada bebek gelişimi
Beyin uyarıları sayesinde, minik yüz hatları birbiri ardına ifade oluştururken yüz kasları egzersiz yapıyor. Bebeğiniz de emme ve çiğneme hareketleri yapmaya başlar. Ve eğer baş parmağı ağzına yakın olursa, onu tutabilir. Vücudu, şimdi daha belirgin bir boyuna oturan kafasından daha hızlı büyüyor. Kolları, vücudunun geri kalanıyla orantılı olarak büyüyor. 14. hafta gebelik bebek değişimi, küçük yumruklarını ve tekmelemelerini henüz hissedemeseniz de küçüğünüzün elleri ve ayakları daha esnek ve aktiftir. Tırnak ve ayak tırnakları bu hafta oluşmaya başlar.
14. haftadaki gebelik semptomları
Göstermeye başlama
Rahminizin üst kısmı kasık kemiğinizin biraz üzerindedir ve bu, karnınızı biraz dışarı itmek için yeterli olabilir.
Diş eti kanaması
Hamile kadınların yaklaşık yarısında, diş ipi kullanıldığında veya fırçalandığında kanayan şiş, kırmızı, hassas diş etleri vardır. Bu diş eti iltihabına kısmen diş etlerinizi plaktaki bakterilere karşı daha duyarlı hale getiren hormonsal değişiklikler neden olur.
14 Hafta Gebelikte Bebeğin Boyutu
14. hafta gebelik değişimi, şimdiye kadar bebeğinizin boyunu kivi, şeftali veya limonla karşılaştırabilirsiniz. Küçük şeftaliniz karnınızın içinde yaklaşık 50 ila 60 gram ağırlığındadır. Ayrıca bebeğiniz 3-4 inç uzunluğundadır. Bebeğin boyutu oldukça heyecan verici görünmese de kivi büyüklüğündeki yapısı bile vücudunuzda değişiklikler yaratarak ve hamilelik semptomlarına katkıda bulunarak varlığını ortaya çıkarmak için fazlasıyla yeterlidir.
14 Hafta Hamilelikte Yaygın Vücut Değişiklikleri
Yukarıda belirtildiği gibi, hamile kaldığınızda pek çok değişiklik yaşayacaksınız. Ve hızla büyüyen bebeğinizin hamilelik sırasında vücut değişikliklerine katkıda bulunması adildir.
İkinci üç aylık döneminiz kesinlikle ilk üç aylık döneminizden daha sorunsuz geçecek. Çoğu kadın daha az yorgun hisseder, daha az sabah bulantısı geçirir ve genel olarak daha iyi ve daha enerjik hisseder. Kilo alıp vermemeye dikkat etmelisiniz. Bir veya iki kilo alması tavsiye edilir. Ancak, endişe verici olabileceğinden kilo vermemeye dikkat edin.
Tabii hamileliğin 14. haftasının gebelik de en heyecan verici kısmı, kesinlikle biraz gösterecek olmanızdır. Ayrıca, düşük yapma şansı oldukça azaldı; bu nedenle, büyük haberi duyurmakta sorun yaşamazsınız.
14 Hafta Gebelik Belirtileri
Hamileliğin her haftası yeni bir semptomu beraberinde getirir, ancak her zaman önceki haftalardan 14. Hafta gebelik değişimleri ve sonraki haftalara kadar devam edecek bazı tekrarlayan semptomlar olacaktır. Bu semptomlardan bazıları aşağıda listelenmiştir.
- Bağ ağrısı
- Kalın ve parlak saçlar
- Enerjide bir artış
- İştah artışı
- Ruh hali
- Göğüs hassasiyetinde azalma
- Mide bulantısı
- Önemli kilo alımı
- Midede ağrı
- Bacaklarda ve ayaklarda varisli damarlar veya genişlemiş damarlar
- Tıkanık burun
Öneriler
- Bol bol dinlenin ve düzenli uyuyun.
- Size biraz rahatlık sağlayacak bir vücut yastığı alın.
- Olumlu düşünün ve neşeli kalın.
- Güzel ebeveynlik kitapları okuyun.
- Doktorunuz aksini söylemediği sürece partnerinizle seks yapın.
- Düzgün pişirilmiş iyi yiyecekler yediğinizden emin olun.
- Egzersiz yapın ve biraz yoga yapın.
Yapılmayacaklar
- Sigara içme veya alkol alma.
- Sizi strese sokan koşullarda kalın.
- Çok fazla endişelenmek.
- Egzersizlerinizi aşırı yapın.
- Kendinizi radyasyona maruz bırakın.
- Kendinizi şüpheli hijyen koşulları olan yerlere maruz bırakın.
- Kendini veya bebeğini aç bırak.
Resimlerin Kaynağı: https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/14-weeks-pregnant