Hamileliğin 10. Haftasında anne karnındaki bebek ve anne adayları açısından birtakım değişiklikler görülür. 10. Hafta hamilelik açısından alışma döneminin geride bırakıldığı bir hafta olur ve anne yavaş yavaş hamilelik psikolojisi içine girer. Bu süreçte bebeğin birçok dokusu gelişir ve hayati organlarının oluşumu tamamlanır. Rahim dışındaki yaşama hazır olmak adına bebek 10. Haftadan itibaren gelişimine devam eder. En kritik haftanın geride bırakıldığı bir sürece girilir ve artık vücutta bulunan tüm organlar fonksiyonlarını yerine getirmeye başlar. Akciğer, kalp, böbrek, beyin, karaciğer gibi organlar çalışmalarını sürdürür.
Hamileliğin 10. Haftasında vücutta neler olur?
10. hafta hamilelik belirtileri arasında anne adayının aldığı birkaç kilo sayılabilir. Anne adayı bu dönemde 1 – 2 kilo alır fakat özellikle vücudunda meydana gelen şişkinlik kendini kilolu hissetmesine sebep olur. Bu süreçte hafif egzersizler yaparak hem ruh haliniz hem de vücudunuz açısından rahatlama hissedersiniz. Doktorunuza danıştıktan sonra kendinize en uygun egzersiz programını hazırlayın ve gerekirse bir uzman dahilinde yapın. Yüzmek, yürüyüş yapmak bu dönemde size en iyi gelecek aktiviteler arasında yer almaktadır. Kaslarınızın daha fazla dayanıklılık ve güç kazanmasını istiyorsanız bu süreçte fiziksel aktivitelere önem vermelisiniz. Vücudunuzun daha dirençli olması için hareketli yaşama ağırlık vermeniz gerekir.
Anne adayının stres ve olumsuz fikirlerden uzaklaşması için bebeğin kalp atışını dinlemesi önerilir. Bu yüzden dopller testine giren anne adaylarının bebek kalp atışlarını dinlemeleri tavsiye edilir. Hamileliğin 10. Haftasında meydana gelen değişiklikler bazı erken hamilelik belirtilerinden olabilir. Özellikle bu dönemde anne adaylarında şişkinlik ve hazımsızlık yaşanabilir. Aynı şekilde kabızlık da hamileliğinin 10. Haftasında bulunan anne adaylarında sık rastlanılan bir rahatsızlıktır. Bu dönemde kaslarınız daha çok gevşediği için bağırsak hareketleri de bu durumdan etkilenmektedir. Bu yüzden lifli gıda tüketimini artırmalı ve bol su içerek beslenmenize dikkat etmenizi öneririz.
Bu dönemde deride yağ artışı meydana geldiği için cildinizde birtakım akne ve sivilce oluşumuna rastlanılabilir. Daha önceden de bu tarz cilt problemlerine sahipseniz hamilelik sürecinde akne problemini daha şiddetli yaşayabilirsiniz. Ancak bu tarz problemleri kafaya takmayın ve bunların geçici olduğunu unutmayın.
Hamileliğin 10. Haftasında bebekteki değişimler
- Bu hafta itibariyle bebek gelişimindeki kritik süreç tamamlanmış olur.
- Karmaşık gelişim aşamasının tamamlandığı bu haftada bebek erik büyüklüğüne ulaşır.
- Rahim dışındaki dünyaya hazırlanmak için anne karnındaki bebeğin doku ve organları gelişimini sürdürmeye devam eder.
- Amniyon sıvısı bebek tarafından küçük ağız yoluyla yutulur ve bu sıvı midesinden geçtikten sonra böbrek, karaciğer ve beyin gibi organlara iletilir.
- Hamileliğiniz boyunca idrar olarak bu sıvı amniyon kesesi içine atılmaktadır.
- Bu haftadan itibaren ayak parmakları birbirinden ayrılmaya başlar ve tırnaklar görülür
- Hayati organları (karaciğer, böbrek, beyin, kalp vb.) çalışmaya başlar.
- Karaciğer kırmızı kan hücrelerinin üretimini sağlamaya başlar.
- Diş etlerinde küçük diş tomurcukları ortaya çıkar.
- Bu hafta içerisinde de gözler kapalıdır ancak göz kapakları oluşumunu tamamlamıştır.
- Esnek ve güçlü eklem bölgeleri meydana gelmiştir.
- Omirilik kenarlarında nöronlar oluşur ve beynin gelişimi alın bölgesinde çıkıntı yaratır.
- Bu haftadan itibaren artık beynin ana kısımları görünmeye başlar.
- Cinsel organı oluşan bebekte bu organ görülür vaziyete gelir. Cinsel organ oluştuysa da bu süreçte cinsiyeti öğrenmek mümkün değildir.
- İç işitme işlevleri gelişimini tamamladığı için bebeğinizin sizi duyması mümkündür.
Resimlerin kaynağı: https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/10-weeks-pregnant