Annelerin gebelikte beslenmeleri çok önemlidir. Çünkü anne nasıl beslenirse bebekte anneden o şekilde beslenecektir. Bebek tüm ihtiyaçlarını plesanta ile anneden alır. Özellikle hamileliğin ilk üç ayı bebeği gelişimi açısından oldukça önemlidir. Doktorunuzdan gebelikte beslenme tavsiyeleri alarak bu süreci daha iyi bir şekilde atlatabilirsiniz. Folik asit kullanımı gebelikte alınması gereken takviyelerden biridir. Folik asit almak için doktora danışmanız daha iyi olacaktır.
1. Ay Gebelikte Beslenme İçin Neler Yenmeli?
- Ispanak, bebeğin gelişimini olumlu olarak destekleyen besinlerden biridir. Özellikle bebeğin omurgasını korumaya oldukça yardımcı olur. Aynı zamanda ıspanak, folik asit ve C vitamini içerir.
- Süt ve süt ürünleri 1.ay gebelikte beslenme için kesinlikle tüketilmesi gereken besinlerdendir. Kalsiyum, potasyum, fosfor gibi mineraller bu besinlerle alınır. Bunun dışında ana öğünlerde yoğurt ya da ayran tüketilebilir. Ara öğünlerde ise probiyotik ve kefir gibi besinler tüketilebilir. Bu besinlerin faydasını hamile anneler oldukça görecektir.
- Gebelik döneminde kilo alma korkusu yaşamadan karbonhidrat tüketimi de yapılmalıdır. Karbonhidratlar arasında tam tahıl ürünleri tercih edebilirsiniz.
- Gebelikte en çok yaşanan sorunlardan biri de kabızlık olabiliyor. Bu problemle baş etmek için lifli gıdalardan yana tercih yapmak iyi olacaktır. Ara öğünlerde elma tüketilebilir. Elma içinde oldukça lifli gıda bulunur.
- 1.ay gebelikte beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenlerden biri de alkol ve sigara gibi zararlı maddelerin tüketiminden uzak durmaktır. Bu maddeler hem anneye hem de bebeğe oldukça zarar vereceği için tüketimi direkt olarak kesilmelidir.
- Çay ve kahve miktarını da azaltmak gerekiyor. Özellikle kafein oranı yüksek olan içecekleri tüketmek yerine bol bol su tüketmek iyi olacaktır.
- Gün içinde tüketilmesi gereken su miktarı ise en az 12 bardak olmalıdır.
- Gün içinde 3 öğün yemek tüketilmelidir ve tüketilen besinlerin besin değeri de yüksek olursa hem anne hem bebek için iyi olacaktır.
- Ara öğünlerle kan şekeri dengelenebilir ve tatlı krizlerinin önüne geçilebilir.
- Gebelikte beslenme için önemli olan noktalardan biri de yemek öğünleri arasında çok uzun süre olmamasına dikkat edilmelidir. Gebeliğin ilk aylarında beslenme düzenini planlamak anne ve bebeğin sağlığı açısından daha iyi olacaktır.
Gebelikte Kilo Alımı Nasıl Olmalı?
Gebelik denilince akla ilk gelen soru işaretlerinden biriside kaç kilo alacağım?dır. Bu bölümle hamileliğinizde kaç kilo alacağınızı kendiniz hesaplayabilirsiniz.
Gebelikte kaç kilo almalıyım?
Beden kitle indeksi (BKİ), kilonuzun, boyunuzun karesine bölümüdür. Hesaplama sonucu çıkan sonuç sayesinde ideal kiloda olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Hesaplama için yapmanız gerekenler;
- İlk adım olarak kilonuzu, boyunuza bölün.
- Ardından çıkan sayıyı tekrar boyunuza bölün.
Örnek: Kilonuz 65 ve boyunuz 1,75 olsun. İlk olarak 65/1,75 yapıyorsunuz ve sonuç 37 çıkıyor. Çıkan sonucu, yani 37’i tekrar boyumuza bölüyoruz. 37/1,75 işlemini yapıyoruz ve sonuç 21 çıkıyor.
Bu sonuçlar ne ifade ediyor?
18,5’in altındaysanız: Zayıf
18,5 ve 25,00 arasındaysanız: Normal
25,00 ve 30,00 arasındaysanız: Hafif Kilolu
30,00 ve 35,00 arasındaysanız 1. Derece: Kilolu-Obez
35,00 ve 40,00 arasında 2. Derece: Kilolu-Obez
40,00 ve Sonrası 3. Derece: Kilolu-Obez
Beden Kitle İndeksiniz 18,5 ve Altıysa:
Zayıf bir bireysiniz. Zayıf başlayan hamileliklerde daha fazla kilo alımı normaldir. Bu sebeple, hamilelik dönemi süresince 13-16.5 kg kadar alınması normal olacaktır. Ama unutulmamalıdır ki, bu kiloların yeterli ve dengeli beslenerek ve yavaş yavaş alınması büyük önem taşımaktadır.
Beden Kitle İndeksiniz 18,5-25,00 Arasındaysa:
Normal bir kilodasınız. Bu aralıkta olan hamile anneler, hamilelik süresince ortalama 9-14 kg alabilir.
Beden Kitle İndeksi normal sınırlarda olduğu halde yağ oranları yüksek olan anne adayları olabilir. Yağ oranları yüksek olan anne adayları ilk 3 ay kısıtlı ve tekdüze olmayan yeterli ve dengeli bir diyetle kilo verebilir ve ardından kilo almaya başlayabilir.
Beden Kitle İndeksiniz 25,00-30,00 Arasındaysa:
Hafif kilolu bir bireysiniz. Hamilelik esnasında 7,5-12,5 kg almanız yeterli olacaktır. İlk 3 aylık dönemde dengeli ve yeterli bir diyet ile biraz kilo verebilir ve hamileliğin üçüncü ayından itibaren yavaş yavaş kilo alabilirsiniz.
Hamilelikte ilk üç ay, kusma, iştahsızlık, bulantı ve kilo kayıpları yaşanabilir. İlk üç ayda yaşanan kilo kayıpları bebeği olumsuz etkilemez.
Beden Kitle İndeksiniz 30,00 ve üzerinde ise:
Kilolu-Obez bir bireysiniz. Hamilelik esnasında 6-10 kg almanız yeterli olacaktır. İlk üç ay dengeli ve yeterli bir diyet ile kilo verilmesi şarttır.
Gebelikte Beslenme Sonraki Aylar
2.Ay Gebelikte Beslenme
2.ay gebelikte beslenme döneminde yaşanılan mide bulantılarını bastıracak ve azalmasına yardımcı olacak olan besinler de vardır. Yoğurt ve şeftali bileşimi mide bulantılarının önüne geçebilir.
3.Ay Gebelikte Beslenme
3.ay gebelikte beslenme döneminde artık annelerin iştahı yavaş yavaş açılmaya başlayacaktır. Bu dönemde beslenme düzenine dikkat edilmesi ve gereken besin takviyelerinin de alınması oldukça önemlidir.
4.Ay Gebelikte Beslenme
4.ay gebelikte beslenme döneminde vitamin ve minerallerin önemini de göz ardı etmemek gerekiyor. Folik asit, vücudun kan yapması ve yeni hücre oluşumu gibi önemli özelliklere yarar.
5.Ay Gebelikte Beslenme
5.ay gebelikte beslenme için mutlaka bol bol sıvı tüketilmelidir. Yeterli miktarda su tüketildiğini anlamak için idrar takibi yapılabilir. Gebelikte sıvı alımında taze meyve suları da sık sık tüketilebilir.
6.Ay Gebelikte Beslenme
6.ay gebelikte beslenme dönemi artık en önemli dönemlerden biridir. Bebeğin gelişebilmesi için daha düzgün ve sağlıklı bir beslenme düzeninin devam ettiği dönemdir. Bu dönem içinde alınması gereken vitaminler, besin takviyeleri ve mineraller vardır.
7.Ay Gebelikte Beslenme
7. ay gebelikte beslenme için anne doyurucuyu besinlerden çok yararlı besinler tüketmeye odaklanmalıdır. Bebeğinin büyümesini ve gelişimini artıracak besinler bebek için çok önemlidir.
8.Ay Gebelikte Beslenme
8. ay anne ve bebek için sona yaklaşıldığının bir göstergesidir. Artık doğuma biraz daha yaklaşılmış ve vücut için de etkisini gösterir. Bu yüzden anne beslenme alışkanlıklarına fazlasıyla dikkat etmelidir.
9.Ay Gebelikte Beslenme
9. ay bebek için büyüme ve gelişiminin en önemli dönemleridir. Bu dönemde bebeğin kalp sağlığı korunmalıdır. Mineral ve vitamin bolca tüketilmelidir. 9 ay bebeğin kalp gelişimi için önemli bir dönemdir ve annenin tükettiği vitamin, mineral gibi, besin türleri bu gelişimi doğrudan etkiler.